MLB – 35. játéknap, szombat

írása odakint témában -

Két hét minden tapasztalatával a hátunk mögött – és egy mini közvélemény-kutatás után – visszatérünk a kompakt beszámolóhoz: olvasóbarát hosszúság, csak a lényeg tömören, minden további az összefoglalók alatti linkeken. Szerzők: jvulman (DET) és roboter (BAL, WSH)

Ha lemaradtál volna, a tegnapi beszámolónkat itt olvashatod:

MLB 2015. 05. 08. péntek

+++

A Pirates védelme történelmet írt, Bro Harper már megint home runt ütött, és Kris Bryant-et megviccelték a csapattársai.

+++

Kezdjük a legszebbel és legritkábbal!

Nem véletlenül üvölt a videón extázisban a riporter, a Bucs védelme a ligatörténet első 4-5-4 triple play-ét hozta össze:

 

A triple play olyan védelmi megoldás, amikor a védők egyetlen szituációban megcsinálják mind a három outot, ezért tripla játék.

A 4-5-4 pedig azt jelenti, hogy a kettesről a hármasra, és onnan vissza a kettesre dobva ejtettek ki egyszerre három játékost.

A pozíció-számozás nem olyan bonyolult dolog, színtiszta logika:

a dobó dob (1), a kecsör elkap (2), aztán körbe karikába: egyes bázis (3), kettes bázis (4), hármas bázis (5), shortstop (6), bal külsős (7), közép külsős (8), jobb külsős (9) – és meg is van mindenki. ill. pirossal az ütő (batter) és a futó (runner)

150510-pozik

A Pirates 4-5-4 tripla játéka így nézett ki:

A második inning tetején támadásban a Cards: Jhonny Peralta a hármason, Jason Heyward a kettesen, zéró out, ütéshez áll Yadi Molina.

Molina a dobó Worley two-seam fastballját egyenesen a Pirates kettes Neil Walker kesztyűjébe üti: egy out.

Walker a kettesről a hármasra dobja Jung Ho Kang-nak, Peralta már elindult a hazai bázisra, nem ér vissza a hármasra: két out, double play.

És ekkor – a télen igazolt koreai – Kang elindul a dugout felé :D

A Pirates edző Clint Hurdle elmondása szerint az egész csapat minden általuk beszélt nyelven üvölti neki, hogy a kettesre!

Kang feleszmél, és mielőtt Heyward visszaérne, odadobja a labdát Walkernek, aki ezzel megcsinálja a harmadik outot: triple play!

+++

A triple play ugyan nem mindennapos történet, akadt belőlük bőven az MLB történetében, de ebben a kombinációban (4-5-4 , azaz a kettesről hármasra és vissza) ez volt az első. Ezen az oldalon listázzák a valaha volt összes tripla játékot: Baseball’s Triple Plays (1876-Present)

Az unassisted triple play az igazán nagy vasziszdasz, abban egyetlen védőjátékos csinálja meg mindhárom outot, de erről majd akkor, ha legközelebb lesz. Az elmúlt 120 évben összesen 15 ilyen volt,  – legutóbb hat éve. Mindegy, kivárjuk!

De hopp, a blog már működött, amikor 2007 tavaszán Tulo volt a 13-ik: Play of the day

A blogon már írtunk a nagyon-nagyon ritka történésekről is:

10 dolog, ami ritkább mint a no-hitter, 11 nagyon ritka (egyszeri) esemény plusz 6 ráadás

+++

A meccsen egyébként rögtön ezután bekupakolt hármat a Pirates, a Cards meg erre válaszul ötöt a negyedikben, mire a Bucs Walker szóló homárja után a hatodikban még hármat. Az adok-kapokban mindkét kezdődobót csúnyán megcsapkodták:– Worley: 5IP 9H 5ER, Martinez: 5.1IP 7H ER, ezzel a Pirates megszakította hét meccses vereségsorozatát a Cardinals-szal szemben: STL@PIT 5:7

– rr-

+++

Eddig se ütött rosszul a tavaszi híreket uraló, Cubs-újonc 3B Kris Bryant – 0.278, 14 RBI, ám tegnapig hiányzott az első májer home runja. Most már ezt is kipipálhatjuk, hiszen a Brewers elleni meccsük harmadik inningjének tetején megütötte.

Rögtön három pontot ért, hiszen Russell és Fowler már bázison voltak, és átvette a vezetést a Cubs. Az előző inningben Gerardo Parra (MIL, CF) ütött kétfutós homért: 3:2

Bryant körbekocogott, lepacsizott az edzőkkel, a home-on a két beütött játékossal, és elindult a dugout felé…

Ahol azonban senki nem volt.

A silent treatment (a csapattársak úgy tesznek, mintha mi sem történt volna) bevett szokás, de hogy mindenki eltűnjön, ez új volt.

Bryant egyből futott is az öltözőbe, megtalálta a bújócskázó társait, aztán együtt kijöttek. Bryant jót röhögött az egészen.

+++

Rögtön az inning alján vissza is vette a vezetést a Milwaukee, Khris Davis és Parra ütöttek be három pontot: 3:5

A negyedikben egy gyors ide-oda pont: 4:6 a Brewersnek

Az ötödikben Davis és Maldonado vezetésével rallit indítottak, és pinch hitterként érkezett a Brewers 3B-üdvöskéje, Jason Rogers.

Az ő ütője is elsült, szintén három pontos home run, szintén az első a májerben:

Ezzel már 4:11 volt, de a tegnap nagyon éles Milwaukee (5-9 RiSP) még egy pontot rátett az előnyére a hatodikban, és ez maradt a vége: CHC@MIL 4:12

Ebből is látszik, hogy a Cubs dobói nem kicsit szenvedtek. A starter Wood – 4IP 6H 6R 4ER 2HR – három cseréje is összehozott 6 pontot, nem csoda, hogy simán nyertek a hazaiak. A Milwaukee kezdő Lohse – 5IP 7H 4ER – se volt túl acélos, de a Parra – 2-2 1HR 4RBI 2R 1BB – vezette ütősor kisegítette.

A Cubs-edző Joe Maddon a végére – már minden mindegy alapon – a kecsör David Ross-t küldte dombra, aki pompás 1-2-3 inninget (három sima outot) hozott össze 11 dobásból – egy fly out és két ground out: 1IP 0ER

– jv –

+++

Bro Harper zsinórban harmadik meccsén a hatodik home runját ütötte, ezzel újabb fejezetet írt a baseball nagykönyvébe.

Mert a hatodikkal ráadásul megnyerte a meccset – ez volt karrierje harmadik walk-off homárja, aminél többet ennyi idősen csak Frank Robinson ütött.

A kilencedik alján 6:6-os állásnál vágta ki középre a nézők közé az atlantai Cody Martin sliderét, beütve az egyesen álló Yunel Escobart is.

A meccsen Fister ugyan jobban kezdett mint Teheran, de a 6:1-es hátrányát a végére ledolgozta az Atlanta, a hatodikban kettőt, a hetedikben hármat bekupakolva kiegyenlítettek. Aztán a kilencedik alján jött Bro, és idei 11. home runjával – amiből ötöt az utolsó három meccsen ütött! – boldoggá tette a hazai nézőket: ATL@WSH 6:8

– rr –

+++

Az Orioles home run derbit tartott a Yankee Stadiumban: Paredes és Crush Davis szóló és De Aza kétfutós homárjaival megszakították New York-i túrájuk négymeccses – kettőt a Metstől, kettőt a Yankstől – lúzersorozatát.

Ahogy azt tanult kollégám, a Jenkik Haza! Háza nevű blog szerzője, DS meccs közben cseten említette: a Bronx Bombers otthonában elsült a Baltimore Bombers.

A Yanks kezdő Whitley a három HR mellett még feladott egy RBI szinglit is, mire a hatodikban lekapták a dombról. A másik oldalon a tajvani Chen viszont hozott egy penge startot: 7IP 5H 1ER 1BB 7K. A Yanks ugyan ütött még be egyet a cseréjéről, de a vége sima O’s siker lett: BAL@NYY 6:2

A meccsről írtak a NYY Hungary-n is:

FB.com/NewYorkYankeesHungary/posts/488004038018000

– rr –

+++

Néhány további meccsről távirati stílusban:

+++

A chicagói dupla-fejű első meccsén 10 pontot hozott az utolsó inning.

1:3-nál a tetején a Reds csúnyán megütögette a hazai cserét, Dan Jenningset, és hét pontos(!) rallival el is húztak 10:1-re. A majdnem complete game-t dobó Cueto is kieresztett a kilencedikre – 8.1IP 6H 4ER 2BB 7K 2HR, de a ChiSox már csak szépíteni tudott: CIN@CWS 10:4

A második meccsen kezdődként is bemutatkozott a dél-chicagó-iak dobótehetsége, a lefty Carlos Rodon, aki első májer startján ki is osztott nyolc strike outot. Az eltiltását ülő Cápa helyett ugrott be, és a 100HR/100SB határt elérő SS Alexei Ramirez vezette ütősor a Garcia-Beckham B2B homárral viszonylag simán verte a Redst: CIN@CWS 2:8

Votto 3 hittel tért vissza egymeccses eltiltásáról, amit kakaskodásért kapott a minap.

+++

A Mets Niese 7 erős inningjével – 5H 2R 6K – és a bullpen jó teljesítményével hozta a második meccset a harmatgyenge Phillies otthonában. A tegnap nagyot küzdő Philly éppen Niese hitje után bukta a dobópárbajnak indult derbit a hetedik alján, ugyanis az egyesen álló dobót Juan Lagares idei első homárjával beütötte, és fordult a meccs: NYM@PHI 3:2

150510-NYMPHI

A divízióelső Mets ma megnyerheti az 1-1-re álló a szériát, fél nyolctól Colon (5-1, 2.9 ERA) pörköli a lasztit.

+++

Elképzelhető, hogy a péntek este ütőre lépő és enyhe húzódást szenvedő David Price (DET) kihagy egy meccset, és csak jövő hétvégén dob majd. A Tigers tegnap bealudt, később pedig hiába kapaszkodott: KC@DET 6:2

+++

Az eleve sérülésből gyógyuló Puig újra lesérült a felhozó kisligás meccsén, így változatlanul nélkülözi őt a Dodgers lineup. A bal combhajlító izmával küszködő kubai amúgy tegnap nem hiányzott, mert eső miatt megint elmaradt a meccs Denverben: LAD@COL PPD

+++

A tegnapelőtti után újabb méretes zakóba szaladt bele a BoSox Torontóban. Tegnap éppen Kelly volt a soros betliző kezdőjük, a Blue Jays-ben pedig Josh Donaldson ismét jól játszott – 3-5 2R 1RBI: BOS@TOR 1:7

Az utóbbi tíz meccsükből hetet elbukó Red Soxnál Ortiz és Pedrioa játékos-értekezletet tartottak. Hogy a dühkitöréseiről híres DH motivációs beszédének talán lesz haszna, ebben bízhatnak az utóbbi évek hullámvasutazásától meggyötört bostoni rajongók.

No meg abban, hogy az a Carl Willis lett a BoSox új dobóedzője, akinek három dobója nyert Cy Youngot, amíg velük dolgozott: 2007 CC Sabathia, 2008 Cliff Lee, 2010 Felix Hernandez.

– jv –

+++

Eredmények:

Royals 6, at Tigers 2
Blue Jays 7, Red Sox 1
Orioles 6, at Yankees 2
Twins 7, at Indians 4
Rays 7, Rangers 2
Astros 6, at Angels 5
Mariners 7, Athletics 2
Nationals 8, Braves 6
Mets 3, at Phillies 2
Brewers 12, Cubs 4
Pirates 7, Cardinals 5
Marlins 6, at Giants 2
Padres 6, at D’backs 5
Reds 10, at White Sox 4 (gm1)
White Sox 8, Reds 2 (gm2)

+++

+++

Meccsbeharangozót (18h) és napi rövidhíreket továbbra is a Facebook-oldalunkon találsz: FB.com/PlayBallBaseballBlog

Meccs-csetelni majd gyere a csoportunkba: Play ball! group

Hogyan tudod nézni a meccseket akár ingyen is: MLB 2015 online meccsnézés

Ha új vagy, és még nem ismered a csapatokat, érdemes elolvasnod szerzőnk alapos írását – mind a 30 klub történetéről és szezon előtti kilátásairól: Válassz kedvencet! (2015)!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.