2014. szezon-visszatekintő IV. – playoff

írása odakint témában -

Ma hajnalban kezdődik az idei szezon, be is fejezem a tavalyi idény összefoglalóját. A sorozat előző részeiben 2014 elejének történéseit vettem végig:

2014. szezon-visszatekintő I. – offseason

2014. szezon-visszatekintő II. – tavasz

2014. szezon-visszatekintő III. – nyár

A napi híreket továbbra is a Facebook-oldalunkon találjátok. De lássuk, mi történt ősszel! A linkeken megtaláljátok az eredeti cikkeket, ill. videókat, szóval csak klikk!

Forrón kezdődött az ősz, feltörték az Apple iCloud szervereit, ahol az iPhone-okkal lőtt képeket tárolják. Rengeteg híresség privát fotói kerültek nyilványosságra, köztük Verlander és bögyös-faros modellcsaja, Kate Upton – nem kimondottan munkahelybarát – sorozata. Szinte minden számottevő oldal visszautasította a lopott képek megjelentetését, ahova pedig kirakták őket, onnan ügyvédi felszólításra vették le. De tadamm, szerencsénkre az internet nem felejt:

Fappening 18+ NSFW pix

Nem csak a privát pornóképek borzolták a kedélyeket, a mogyorózás is divatban volt. A PHI closer Papelbont kivágták egy meccsről – és hétre eltiltották –, mert az őt fújóló philadelphiai nézőknek bemutatta, Jacko hogyan szokta megmarkolni a családi ékszerkészletet. A Reds-ász Cueto pedig a csapattársát kényszerítette térdre kisiskolás golyócsapkodó trükkel.

150405-stanton

Horrorsérsüléssel indult a szeptember: a Brewers cseredobó Fiers arcon dobta Stantont. Ugyan nem direkt, de ettől még összevissza tört az arca, és ki is dőlt az évre. Szerencsére gyorsan gyógyult, a playoffot már Isztambulban töltötte csapattársaival és haverjaival. Idénre készíttetett magának egy nagy G betűt formázó, arcvédő rácsot a sisakjára. (Giancarlo ;)

Szeptember elején a Giants, a Dodgers, a Nats, az Orioles és az Angels volt az öt legjobb formában lévő csapat. Mind bejutottak a playoffba. A változás a legfeltűnőbb a keleti divíziókban volt. Viszont a Rangers, a Rockies, a D’backs, a Bosox és a Twins már ekkor kiszálltak a playoff-raceből. A Rangerst egész évben sújtotta a sérüléshullám, a BoSox pedig a bajnoki cím utáni, szinte természetes mélyrepülésben volt. Az 1994 óta íródó wild card-érában először fordult elő, hogy sem a Yankees, sem a Red Sox nem jutott a rájátszásba.

Az Atlanta edzőjének az állásába került a lúzerkedésük, de a Twins edője sem úszta meg az évet, és a D’backs is új edző után nézett az ősszel.

150404-ron-w

És hogy a Rangersnek még ócskább szezonja legyen, váratlanul lemondott az edzőjük, a dugoutban rendszeresen cigiző Ron Washington, mert megcsalta a feleségét. Állítólag zaklatási ügybe keveredett, de ez később valahogy elsikálódott, és Ron azóta már megpendítette, hogy ismét leülne egy májer kispadra. Arlingtonban Jeff Banister lett az utódja.

A vicc, hogy Washington lemondása után elkezdett nyerni a Rangers. De hiába, max arra volt jó, hogy elkerüljék a száz fát. A divízióellenfél Oaklandben sem úgy jött be a nagy igazolási boom, ahogyan azt eltervezték, szeptemberben zuhanórepülésbe kezdett az Athletics, és végül épp hogy csak becsúsztak a playoffba – a második wild carddal. Az All-Star szünet utáni valaha volt legrosszabb mutatóval (.443) érkeztek a számukra igencsak rövidre sikerült playoffba.

Doppingbotrány is akadt ősszel: az Orioles egyesét, Chris Davist Adderall tiltott használatáért ültették le 25 meccsre. Aki így kihagyta a B’more egészen a ligadöntőig tartó playoff-menetelését. Az Adderall egy, a koncentrációt segítő, Amerikában a hiperaktív gyerekeknek cukorkaként osztogatott amfetaminszármazék, ami egyébként akkora sláger, hogy a játékosok 10%-a a liga engedélyével szedheti. Idén már Crush Davis is.

Bár úgy tűnt, hogy az Adderall beelőzi a klasszikus doppingszereket, az elmúlt pár hétben anabolikus szteroiddal eltiltott játékosok nagy száma nem ezt mutatja.

Jeter visszavonulási cirkusza a tetőpontjára ért: búcsúvideók egész sora jelent meg (Jordan Re2pect, Gatorade, MLB), a használt, büdös zokniját 400 dollárért árulták, a csapatoktól kapott rengeteg ajándék után potom 16 ezer dollár adót kellett fizetnie, tonnaszám fogytak – az idénre már persze leárazott – #2 mezek, a Louisville átnevezte az egyik leghíresebb ütőjét DJ2-re. A Yanks amúgy is magas tévés nézettségén is dobott egy nagyot.

Amikor már azt hitted, ezt nem lehet überelni, a való élet ajtaján bekopogott maga Hollywood.

Jeter utolsó hazai meccsére megtelt a Yankee-stadium, a lelátó minden sorában ült legalább egy híresség.

És a Kapitány walk-off hittel búcsúzott Bronxban.

Utána ugyan még csak nem is lépett pályára az utolsó bostoni szériájuk első meccsén, az ősellenség Red Sox szurkolói mégis hangosan skandálták a nevét. Dafuq, mi? A legeslegutolsó meccsén kijelölt ütőként RBI szinglivel zárta le – hóttziher HoF – pályafutását.

Rögtön ezután felröppent a pletyka, hogy az egyéjszakás kalandjainak ajándékkosarat osztogató, egykori szoknaypecér elveszi a modell barátnőjét, az SI Swimsuit címlaplány Hannah Davist, de ez kamunak bizonyult.

Hogy mennyire meghatározó játékos volt, azt az a táblázat mutatja leginkább, ami az elmúlt 20 év shortsopjait sorolja csapatonként. Yanks: Jeter, összes többi csapat: minimum 2-3 játékos, de inkább sokkal több. Ő lett a baseballtörténelem első játékosa, aki húsz+ évig játszott, és közben sosem volt a csapatának lúzer (-.500) szezonja.

De hogy teljesen nyilvánvaló legyen, mekkora kaliberű playa volt: az index.hu(!), magyarul(!) zengett róla hosszú-hosszú ódát:

Sajtószemle – Jeter

De nem csak a Kapitány búcsúzott el.

150404-konerko

A ChiSox örökös egyese, Paul Konerko is szögre akasztotta a kesztyűt. Még visszavonulása előtt szobrot kapott a stadion előtt, az utolsó meccsén pedig percekig tartó vastapssal, állva ünnepelte a teltházas U.S. Cellular Field.

Adam Dunn, alighogy elboltolták Dél-Chicagoból Oaklandbe, bejelentette, hogy visszavonul. Ráadásul a wild card meccsen sem kapott lehetőséget, így 14 év után egy darab playoff-szereplés nélkül hagyta abba. Az utolsó évét Bronxban töltő, de előtte 13 évig O’s játékos Brian Roberts is lerúgta a csukát. És Bobby Abreut sem látjuk már játszani.

Habár Jeter utolsó szezonjában, 40 évesen már nem váltotta meg a világot, három 35 fölötti ütő klasszis teljesítményt nyújtott tavaly: Utley, V-Mart és Beltre.

Ősszel folytatódott a dobók dominanciája, tavaly szezonrekordot jelentő hét tökéletes inninget dobtak. (9 dobás 3K) Ebben nagy segítségükre volt, hogy tanulmányok szerint egyre nagyobbra hízik (főleg lefelé) a bírók strike zónája. Csak tavaly 103 cm²-rel nőtt a zóna mérete. Clayton Kershaw már 135 éves rekordokat is döntögetett – a végül Cy Young és MVP-címmel egyszerre elismert –, elképesztő szezonjában.

Az ütők közül a White Sox kubai újonca, Jose Abreu döntött meg szinte minden létező újoncrekordot. Ami ugye csak annyiból kapufás, hogy Abreu úgy volt “újonc”, hogy 27 évesen 10(!) kubai szezon után érkezett az Államokba.

150404-wrigley

Lejátszották a Wrigley Fielden az utolsó meccset videókivetítő nélkül, majd megkezdték az egyik legrégebbi, 100 éves stadion – várhatóan öt évig tartó – felújítását. Télen azonban annyit csúsztak a nagy hideg miatt, hogy a mai megnyitóra még nem készült el az összes lelátó, ezért a nemrég elhunyt legenda Ernie Banks fotóival fogják letakarni az építési területet.

A Metsnél pedig azt találták ki az újabb lúzer szezon után, hogy csökkentik a gyémánt méretét azzal, hogy beljebb teszik a falakat. Kisebb pálya, több homár.

Az ütőbajnoki címet Altuve (.341, HOU) szerezte meg, a HR-király Cruz (40, BAL) lett,  a legtöbb pontot Gonzalez (116, LAD) ütötte be, a legtöbb bázist pedig Gordon (64, LAD) lopta. A legkevesebb ERA-ja (1.77) és a legtöbb győzelme (21) Kershawnak (LAD) lett, a legtöbb strike outot Price dobta (271, TB & DET), a legtöbb mentést pedig Rodney (48, SEA) húzta be záró dobóként.

Kershaw a csilliomodik rekordjaként az első dobó lett a baseballtörténelemben, aki négy egymást követő évben is megnyerte az MLB ERA-versenyét. Cruz 40 home runja pedig harmic éve a legkevesebb volt, amivel végül a lista élén lehetett zárni.

A tavalyi év legfontosabb statisztikáit itt találod:

MLB by the numbers: 2014’s most important stats

Az alapszakasz legjobb mutatójával – a két ligában – az Angels (98-64) és a Nationals (96-66) végeztek, és 11 év után először tavaly mind a 30 csapat nyert legalább egyszer walk-offal. A Royals 29 év után jutott újra a playoffba, az Orioles 17 év után nyerte meg ismét az AL Eastet, a Cards pedig egészen elképesztő módon az elmúlt 15 évben 11-edszerre jutott be a rájátszásba. Az a folyamatos sikerük titka, hogy az ő keretükben van a legtöbb saját nevelésű játékos.

Az utolsó napra is maradtak izgalmak, több csapat is győzelmi kényszerben játszotta a 162. meccsét, végül az alábbi végeredménnyel zárult az alapszakasz:

150404-mlb-finish

Hogy a csapatoknál mi működött tavaly, és mi nem, arról itt írtunk:

Nekik sanyi (2014)

És kezdődött az október baseball!

Bár az elején az Angels-Dodgers párosításra fizettek volna legkevesebbet, úgy feje tetejére állt az egész, amilyet még soha nem látott a világ.

Hogy a Kansas öt órás thrillerben győzte le a A’s-t, az még betudható az egymeccses wild card-derbik kiszámíthatatlanságának. A kilencedikben annyira váratlan volt, hogy visszajönnek a meccsbe, hogy néhol már meg is jelent, hogy vesztettek. Hát nem, egyenlítettek, majd fordítottak. A fogadók rémálma volt a meccs. Utána a divíziószériában söpörték a ligaelső mutatóval végzett Angelst, a ligadöntőben a ligamásodik mutatóval végzett Oriolest, így óriási döbbenetre simán bemasíroztak a World Seriesbe.

Annyira hihetetlen volt az egész, hogy a Royals-játékosok is eleresztették a gyeplőt, és pl. a divíziószéria után egy egész bárnak fizették az italokat egész éjszaka. A Royals már a playoff első négy meccsén történelmet írt, ők lettek az elsők, akik zsinórban négy extra inninges meccset húztak be.

Mellékszál: az Orioles azt a Detroitot söpörte, amelyik 3 Cy Young-győztessel állt fel ellenük.

Másik mellékszál: a Royals-O’s ALCS-re nem sokan fogadtak volna év elején. Meglepő párosítás lett, na. Amikor a Royals utoljára a ligadöntőbe jutott, Schwarzi Kommandója volt a csúcsfilm, és amikor az O’s, abban az évben halt meg Diana hercegnő. (’85 és ’97 a megfejtés.)

A National League wild card meccsen Bumgarner complete game shutoutot szórt. A Frisco aztán átgázolt a Natson és a Cardinalson is, és következhetett a Wild Card World Series.

150404-madbum-kershaw

Mellékszál: A Cards a Dodgerst verte 3-1-re, és bár Kershaw év közben rekordot rekordra halmozott, de a playoff nélkül valószínűleg jól meg lett volna: ő lett az első dobó a baseballtörténelemben, aki a rájátszásban 8 kiérdemelt pontot kapott, nem sétáltott senkit, és kiosztott 10 strike outot. És hogy még szebb legyen, klubrekordot állított fel azzal, hogy ő az első Dodgers-dobó, aki zsinórban négy PO meccsen betlizett.

2002 után fordult elő ismét, hogy wild cardból bejutott csapatok játsszák a World Seriest. Azonban a baseball-történelemben előszor fordult elő, hogy két, az alapszakaszban 90 győzelemnél kevesebbet elért csapat találkozott. (SF: 88, KC: 89) Ehhez képest kifejezetten jó, változatos szériát produkáltak.

De nem csak a Kansasnek volt új a World Series (és a világnak a Royals a WS-ben), de a tavaly nyáron Atlantából Friscóba boltolt veterán starter Hudson 16 szezon és 214W után léphet pályára World Seriesben. (Már a ligadöntő is új volt neki.) De a túloldalon is volt rekorder dobó, a Royals reliever Finnegan lett az első, aki nyáron még a főiskolai döntőben, év végén pedig a World Seriesben dobott.

Bumgarnert nem véletlenül említettem az előbb, a WS gm1-en egy home runon ment el a 32.2 inninges kiérdemelt pont nélküli playoff-sorozata. 32.2IP 0ER! Természetesen ezzel ő vezeti az örökranglistát. Aztán az ötödik meccsen pörkölt még egy complete game shutoutot, a hetediken pedig beállt cseredobónak, és pont nélkül lehozott öt inninget.

Ki más kaphatta volna a Wolrd Series legértékesebbnek járó MVP-díját, mint ő: 3G 3W 21IP 1CG 9H 1ER 17K 1BB 0.43ERA

A Giants ezzel öt év alatt a harmadik bajnoki gyűrűjét nyerte. Az ilyesmit hívják dinasztiának. Friscóban persze megőrültek az emberek, és az Amerikában nem túl jellemző vandál szurkolás minden elemét felvonultatták: törtek, zúztak, gyújtogattak örömükben.

Mellékszál: Bochy SF-edző nem csak az új dinasztia edzőjeként vonult be az almanachokba, hanem egy őszi meccsen saját fiát, a cseredobó Brett Bochyt küldte a dombra, és ilyen még a közel 150 éves májer baseballtörténelemben soha nem fordult elő. Páran amúgy már a Hall of Famet emlegetik Bochyval kapcsolatban, aki a napokban hosszabbított 2019 végéig.

A teljes playoff-eredménysor képben:

150404-postseason

És a teljes playoff-eredménysor szövegben, statisztikákban és jegyzőkönyvekben:

2014 MLB Postseason wiki

Az egyetlen igazán fájdalmas az volt a tavalyi rájátszásban, hogy a végtelenségig nyúltak a meccsek, az átlag meccshossz simán karcolta a három és fél, négy órát. Bezzeg a kisligában! A minor league legjobbjainak téli bajnokságában bemutatkozott a dobókat siettető 20 mp-es óra. Olyan jól bevált, hogy a tesztmeccs alig két órán át tartott.

Még a World Series alatt robbant a bomba, Joe Maddon edző otthagyta a Tampát. De erről majd holnap, a holtszezont taglaló posztban bővebben.

Kubából újabb disszidens nagyágyú tartott bemutatót a csapatoknak, az azóta Arizonába szerződött OF Yasmany Tomas nevével ekkor ismerkedtünk meg. (Már persze azok, akik nem nézik a kubai bajnokikat, amiket telente szintén rendszeresen ajánlunk a FB-oldalon. A napokban zajlik pl. a döntő.)

Az Interligát a Karlovac nyerte, és a hollandok lettek az Európa-bajnokok, miután a döntőben 6:3-ra verték az olaszokat.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság pedig megszellőztette, hogy a nagyon erős japán lobbinak köszönhetően visszakerülhet a baseball és a softball a 2020-as tokiói olimpia műsorára. A tavalyi japán bajnokFukuoka SoftBank Hawks lett.

+++

Itthon bajnok lett a Szentendre Sleepwalkers, a lányoknál a Röntgen Kanizsa Ants, és elindult a Trollbaseball Facebook-oldal. Klikk, like, bekövet.

+++

Ha pedig úgy akarsz öltözni, olyan napszemüveget, cipőt viselni, olyan ütővel ütni, ahogy a kedvenced teszi, akkor ezen az oldalon megkeresheted, melyik (online) márkaboltban melyik típust kell keresned:

What Pros Wear

+++

A folytatás:

2015. szezon-visszatekintő I. – a holtidény I. (az edzők és a general managerek)

+++

A tavalyi év szezonösszefoglalói voltak eddig:

2014. szezon-visszatekintő I. – offseason

2014. szezon-visszatekintő II. – tavasz

2014. szezon-visszatekintő III. – nyár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.