Helyén kezelt győzelem

írása meccsek témában -

Túl vagyunk az első hétvégén hazai fronton, a Magyar Kupa selejtező köre után nem kaptunk szívinfarktust. Egyenes ágon továbbment a Jánossomorja, Budapest Reds és a fiatalabbik óbudai csapat, a negyedik kiadó helyért pedig majd a Jászberény, Óbuda Warriors, Érd hármas küzdhet meg egymással.

>> Magyar Kupa-selejtező eredmények

A játéknap slágere mindenféleképpen az Óbuda – Jánossomorja derbi volt, de én mégis egy pestszentlőrinci eredményre kaptam fel a fejem. Budapest Reds Sleepwalkers – Érd Aeros 24:0!

hami

Két NB1-es csapat között ritka manapság az ilyen nagy arányú különbség, de kezdésként visszamennék egy kicsit az időben. Mit keres az összes szentendrei játékos a Redsben?

Hazafelé vezetve hallgatom a rádiót, és bemondták az ünnepi tömegközlekedési menetrendet, de a hétfői “hét első tanítási szüneti munkanapja előtti munkaszüneti napnál” elvesztettem a fonalat, így mielőtt belemennék egy még ennél is kacifántosabb Reds-Szentendre anekdotába, inkább segítségül hívtam Halmos Balázst a Reds Sleepwalkersből, hogy mesélje már el a váltás okait. Természetesen nem maradhatott ki a kérdéssorból a háttérben nagy vitákat kiváltó névhasználat sem.

Hami: A költözésnek alapvetően két oka volt. Az egyik egyszerűen az, hogy a csapat legnagyobb része már nem Szentendrén lakott, Budapestről vagy még távolabbról jártunk ki edzésre, a távolság miatt ez sok időt vett el.

A másik, hogy a város sem igazán érezte magáénak az egyesületet. Kezdetben még kaptunk önkormányzati támogatást, de idővel ez teljesen leépült, az utolsó években már mi fizettünk a városnak a pálya használatáért. A sikerek ellenére sem alakult ki érdeklődő helyi közösség a csapat körül. Úgy éreztük, hogy minden igyekezet ellenére sem tudunk előre lépni.

Piros Szabolcs, a Reds alapítója korábban közel 10 éven át volt a játékosunk, amikor felmerült benne az ötlet a pestszentlőrinci pálya építésére, lehetőséget láttunk a változásban.

A váltás egyáltalán nem volt egyszerű, hiszen a szentendrei pályát egykor a saját kezünkkel építettük fel. Viták voltak, de tisztában voltunk azzal, hogy az észérvek a költözés mellett szólnak, a maradásnak csak érzelmi okai lennének. A csapatvezetés egyhangúan hozta meg a döntést a Reds-szel való egyesülésről, de Simonyi Gyuri, a klub elnöke ezt később meggondolta, mert a frissen verbuvált junior csapatot szerette volna továbbvinni.

Így végül különváltak az útjaink – az egyesület a Little League csapattal megmaradt Szentendrén, a felnőttek és a softballcsapat kilépett. A névről biztosan lesznek még viták.

Mi, akik több mint 20 év alatt sikerre vittük ezt a nevet, kötődünk hozzá, ezért a 2015-ös bajnokságba Reds Sleepwalkers néven neveztünk. Nekem nincs kifogásom az ellen, hogy Szentendrén Gyuriék ugyanezen a néven továbbviszik azt a klubot, amit akkor régen srác korunkban, évekkel Gyuri csatlakozása előtt megalapítottunk. Őszintén remélem, hogy sikerrel járnak, és ők is megbékélnek egyszer velünk, és a távozásunkkal.

Pires: A Sleepwalkers új környezetben régi és új játékosokkal vág neki a szezonnak, és itt megint megállnék egy kicsit. Kik ők? Samuel Siddall, Balaskó Ákos és Philipp Herzog.

Hami: A három új arc három teljesen külön történet.

Sam Siddall edzőként és játékosként érkezett Kanadából, egyelőre a szezon végéig szól a szerződése. Az Egyesült Államokban egyetemi ligában játszott, az utóbbi két évben pedig otthon és Ausztráliában. Idén a Dél-Ausztrál Baseball Ligában az év játékosa lett.

Elsősorban azért hívtuk, hogy a 30 fő feletti létszámú utánpótlás szakértő kezekbe kerüljön, de egyben a felnőtt csapat meghatározó játékosa és vezetőedzője is lesz. 24 éves kora ellenére nagyon határozott fickó, gond nélkül irányítja a nála 10-15 évvel idősebb játékosokat is. Úgy néz ki, a csapat és a labda is jó kezekbe került.

Philipp Herzog az Andrássy Egyetem hallgatójaként került Budapestre Németországból. Hat éve kezdett baseballozni, otthon Drezdában a csapatával a regionális ligában játszott. Interneten találta meg a klubot, és szívesen fogadtuk. Jól képzett játékos, és mivel ő is fiatal még, sokat fejlődhet nálunk.

Balaskó Ákos a magyar baseball egyik legnagyobb ígérete. Mivel már tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy nem az alsóbb ligákban van a helye, az ő szerződtetéséért igazi kis verseny alakult ki az NB1-es klubok között. Büszke vagyok rá, hogy minket választott, és örülnék, ha hosszú távon a sorainkban tudhatnánk, de kicsit annak is drukkolok, hogy jó ugródeszka legyünk neki egy erős külföldi ligába. Remélem okosan él majd a lehetőséggel, hogy tanulhat és tapasztalatot szerezhet nálunk. Nekünk pedig óriási nyereség, hogy dobó poszton vele erősíthetünk, különösen az után, hogy Goór Csabi erre a szezonra Németországba igazolt.

Herzogot még nem láthattuk szombaton, ott volt viszont a pályán Siddall, sőt rögtön az Érd ellen be is mutatkozott fő pozíciójában. Öt inninget dobott, a statjai pedig: 5IP 0H, 0ER, 1BB, 1HBP, 11K. Váó! Üdv a magyar bajnokságban, koma! Az Aeros köpni-nyelni nem tudott, az ember azt hinné, hogy a győztes armada tagja a diadaltól megrészegülve fog mesélni a mérkőzésről, de Hami gyorsan lecsitította a szenzációhajhász firkászt.

Hami: Az Érd elleni kupameccsen jól jött ki a lépés, de az az igazság, hogy a tavalyi Aeroshoz képest számomra meglepően gyengén játszott az ellenfél. Pár hiányzójuk is volt, és a tapasztalt játékosaik kevés szerepet kaptak.

Miután az első két inningben nagyon elhúztunk, azt hiszem, már a csoport második helye járt a fejükben. Sam valóban kiválóan dolgozott, 5 inninges no hittert dobott, a védelemnek összesen 5 alkalommal volt dolga, azt pedig hiba nélkül meg is oldottuk. Csak egy sétából és egy hit by pitchből jutott bázisra az ellenfél.

Ha ehhez hozzátesszük az 5 inning alatt elért 24 pontot, szinte tökéletesnek tűnik a kép. De messze nem volt az. Ütésben voltak jó teljesítmények, de a támadással összességében nem vagyok elégedett – a dobóteljesítményhez képest kevés volt a kemény linedrive, basefutásban hibák, figyelmetlenségek is becsúsztak. Szóval idény eleji volt ez azért még kicsit.

Pires: A Budapest Redsre most hosszabb pihenő vár, legközelebb április 19-én Óbudán léptek pályára az Óbuda Gladiators ellen Interliga-NB1 találkozón. De mit vár a csapat az idei évtől? Csalódottak lennétek-e, ha ennyire megerősödve nem veretlenül vinnék végig a szezont?

Hami: Kilencszeres bajnokcsapatként, címvédőként az a sorsunk, hogy minden elvesztett meccs után csalódottak legyünk. De ez egyáltalán nem lesz könnyű szezon.

Évek óta azt látom, hogy a Rascals, az Óbuda és a mi csapatunk között igazából nincs számottevő tudásbeli különbség. Hasonlóak a gondjaink is, az elöregedőben lévő keretbe most kell új játékosokat beépíteni. Ebben ráadásul talán mi állunk a legkevésbé jól, sok tehetséges fiatalt veszítettünk el az utóbbi években, bár néhányuknál azért van remény a visszatérésre.

A mi erősségünk az, hogy amikor igazán szükséges, nagyon össze tudjuk szedni magunkat. Azt megígérhetem, hogy ez idén is így lesz. Ami az Interligát illeti, ott kicsit nehéz jósolni, mert a két szlovén és a szerb csapatról nagyon keveset tudunk. Mindenesetre egyértelműen az A csoportba való feljutásért megyünk. Igazán csak akkor lennék elégedett a szezonnal, ha ez sikerülne.

150401-rederd

A csapatok Facebook-oldalai:

Budapest Reds Sleepwalkers

Érd Aeros

5 hozzászólás ehhez “Helyén kezelt győzelem

 1. Lenolium

  Ne feledjük, annak idején egy szintén több csapatból álló fiatalok álltak össze, és az egyesülés révén a “United” nevet vették fel. Összeszedett, kemény csapat volt, sokáig bajnokai voltak az élmezőnynek.
  Nincs közöm hozzá, hogy a a szentendrei klub a “Sleepwalkers” nevet hogyan használja tovább, vagy viszik máshová, szerintem minden újonnan alakult, vagy más eszményben fejlődő csapatok megérdemelnek egy új, a mai modern világban is helytálló nevet. A névadásnak csak a képzelet és/vagy a szponzor szabhat határt, ebből kár presztízs harcot kovácsolni. A Brick Factory, mint név is mindig ismert volt, sosem feledjük, de Óbudán is új szelek fújnak. :) / manapság nagyon erős szelek /
  Éljünk a csapatsport szeretetével, és élvezzük a játékokat, amíg csak lehet!
  Üdv minden rajongónak és fanatikusnak!
  Lenolium

  1. roboter

   Én csak azt nem értem, hogy a szövetségnek hogy nem szúrt szemet egy jogilag min. kétséges elnevezés, hiszen mégiscsak egy bejegyzett sportegyesület nevének használatáról van szó. Nem volt, aki szólt volna, hogy srácok, üssetek már fel egy szótárat, és válasszatok valami mást?

  1. roboter

   holott végtelen a névadási lehetőség. mindegy, én ezt a részét sosem fogom megérteni. volt, elmúlt. nem egy új név választása fejezné ki ezt legjobban?

 2. Hallja Menjeninnen

  Csapatneveken huzakodni rendkívül felelőség teljes, nagyon fontos és kizárólagos elsőbbséget évező feladatunk, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ehhez képest milyen és mennyire csekély prioritású, huszadrangú munkánk van a sportág hazai népszerűsítésével kapcsolatban…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.