Vad Tigrisek markában az Ikrek

írása meccsek, odakint témában -

…egy detroiti élmény a playoff kapujában

A Tigers pénteken kezdi meg hazai meccseit – az ellen a szezont rosszul kezdő Yankees ellen, akiket a tavalyi playoffban 4-0-lal söpörtek az American League Championship Seriesben. Ennek kapcsán számolok be itt most egy tavalyi  élményemről, ami Detroitban történt velem.

Egy rövid, egyhetes üzleti út kapcsán látogattunk pár kollégával az őszi esőktől áztatott Michiganbe, 2012 szeptemberében.

Mint zöldfülű baseballrajongó, indulás előtt még itthon le is csekkoltam, hogy lesz-e éppen meccs a környéken? Így legyen ötösöm: szerencsére volt, ezért rövid lobbizást kezdtem a munkahelyemen. Sikerrel! Még a Red Wingst (NHL) vagy épp a Lionst (NFL) kedvelő kollégáim is beadták a derekukat. Meg is vettük a négy jegyet a szeptember 22-i AL Central csoportderbire, a Tigers – Twinsre.

140404-COMING SOON

Tavalytól követtem figyelmesebben az MLB eseményeit, annak ellenére, hogy a 2000-es évek elején egy huzamosabb kinntartózkodás alkalmával számtalanszor elhajtottam a bostoni Fenway Park mellett, de akkor meg sem fordult a fejemben, hogy… Na mindegy! Itt most már nem volt visszaút.

A Tigers tavaly szeptemberben a White Sox-szal versengett a playoffért. Jók voltak az esélyeik, de végül kellett a chicagoiak rossz sorozata is a Tigrisek végső divíziógyőzelméhez. Azonban mint tudjuk, végül aztán jó egy hónappal később a Giants simán behúzta a World Seriest ellenük.

A Detroit playoffba jutásáról itt írtunk akkor: PO’12: Detroit Tigers

A tavalyi World Seriesről pedig itt olvashatsz bővebben: WS 108. Giants – Tigers 4-0

A michigani kollégák irigykedtek is ránk, és még a jóslatuk is bevált: a meccs napján kivirágzott Detroit. Három órával az első dobás előtt már zsongott az egyébként üres város. A Tigers jó passzban volt, míg a Twins a már esélytelenek nyugalmával készülődött, mivel a szezonvégi alapszakasz-sorozatait jobbára elveszítette.

140404-COMERICA

A Tigers stadionja, a Comerica Park 41 255 főt képes befogadni. Ez egy viszonylag új stadion, 2000-ben nyílt, előtte majd 90 évig a legendás Tigers Stadion volt a csapat otthona. Helyileg a Lions arénájának tőszomszédságában van, gyakorlatilag a belvárosban.

A Tigers és a régi stadion történelméről itt írtunk: H4O – Ki Kicsoda (AL, II. rész)

Talán a világon nincs annyi élő tigris, mint szoborba öntve a stadion körül, illetve azon belül, jobbára 20:1 méretarányban. No meg persze mindenhol baseball-labda. Még egy pofás óriáskerék is a játékszerekből volt formálva.

140404-ORIASKEREK

Pár dollárért kipróbálhatod a célzásod pontosságát és a dobásod erejét is. A patinás klub hozza azt a körítést, ami nélkül nem is létezhet major sport az Államokban. Abból is tigrises ereklye készül, amiből nem is gondolnánk. Talán még WC-papír is…

A közönség soraiban vannak szakértők, akik hétről hétre ugyanott ülnek, és feszülten figyelnek. Vannak elkötelezett „detroitista” rajongók, akik feltehetően a Lions, a Pistons (NBA) vagy a Red Wings meccsein is ott csücsülnek, természetesen alkalomhoz illően beöltözve az adott csapathoz. És ott vannak a családok is, ahol daddy talán azt gondolja, hogy az ő fia lehet a következő Cabrera vagy Verlander. Éppen ezért a kis fejét mindig a gyep felé igazítja, ha elkalandozna a lurkó figyelme.

Szombat délután négy óra, garantált telt ház. Az első szabály: győzni kell. Nincs mese. Ez a hazaiak mottója.

140404-TIGERS-TWINS PIC

A szezon végére formába lendült, hórihorgas Fister volt a hazai kezdődobó. Már a bemelegítésnél csodákat dobált. De ilyet láttam már focikapustól is. Az más kérdés, hogy élesben nem mindig jön össze. A Tigers a szokásos, szinte All-Star csapatával állt fel. A Twins kezdődobója Deduno volt, aki akkortájt jó szériában volt.

A jókedvét azonban hamar elvette Austin Jackson egy gyors home runnal mélyen a balszélre, rögtön az első dobásból! Akárcsak ha én dobtam volna… A második inningben Dirks futott egy pontot, majd a harmadikban Cabrera. Dedunot le is hívták – 2.1IP 7H 7ER 3BB után. Ez volt a legrövidebb meccse a szezonban. A mérkőzés után elkeseredetten nyilatkozta: „Minden dobásomba beleütöttek.” Ja, kérem…

A cseréjének, Swarzaknak sem volt jobb sora, mert Young szinte azonnal csapott róla egy homért, és mivel Fielder és Cabrera már a sarkokon álltak, máris 6:0 volt.

140404-AKTIV SZOBOR

Tombolt a publikum, akik a szünetekben hátradőlve integettek a kamerákba, és szép sorban nyerték a koncertjegyeket, ajándékokat. Nem lehet unatkozni, bármikor rákerülhetsz a kivetítőre, figyelni kell! Egész sorok, szektorok nyernek. Van pénz rá bőven, hogy kényeztessék a szurkolókat.

A meccs folydogált tovább, Fister hibátlanul dobott. Nem volt sétája, és csak hét ütést engedélyezett, és hétszer strike outolt. Végig is játszotta a meccset.

A minnesotai alakulat reményvesztett lett, ez volt az egyetlen negatívum. Nem volt izgalom. Egy szoros meccsel beljebb lettünk volna, de most ez így jött ki. Az élmény így is teljesen rendben van.

És a mogyoró is csak Tigers-tálból esik jól! Ez a második szabály.

A harmadik pedig, hogy az agyondicsért és széttapsolt MVP-jelölt, Triple Crownra gyúró Cabrera muszáj, hogy hazafutást üssön! Bejött is neki. Állva nyújtja mindkét kezét mindenki az égbe, ez már biztos a vége. Már a negyedik inning végén 8:0 volt, és ez is maradt az eredmény.

Nyolc simánál vitázni? Persze! Egy kérdéses eset kapcsán a Twins trénere, Ron Gardenhire máris az egyik bíró mellett magyarázott. Percekig! Szólt is neki a „booo”, de persze minden maradt a döntés szerint.

140404-VÉRRE MEGY

A meccs végül már a másnapi doubleheader körüli susmorgással ért véget. Jaj, de elmentünk volna azokra is, csak hát hazaszólított minket a repülőjegy. A vasárnapi duplázást egyébként a Twins saját hullámvasútjára felugorva meg is nyerte (3:10 ill. 1:2), elbizonytalanítva ezzel a Tigris-hívőket. Végül a playoff csak meglett az utolsó héten.

A meccs jegyzőkönyve: MLB.com MIN-DET 0:8

A meccs összefoglaló-videója: http://atmlb.com/14QkwHA

A mérkőzés után meglátogattuk a helyi feliratú sporteszközök kelléktárát, azaz a shopot, ahol bármilyen kesztyűt, ütőt, mezt vehetsz a söröd mellé. Álomszerű.

140404-SHOP

Amúgy este hét-nyolc felé minden sarki kocsma nyitva volt még, de nem mondható európai hangulatúnak a detroiti este. Kilenc óra körül már csak a hajléktalanok szemében voltunk érdekesek, mint jól láthatóan idegen turisták. A város aludni tért. Legalábbis azon része biztos, akik másnap is hivatalosak voltak a helyi baseball-szentélybe.

140404-TIGER ARC

Idénre is: GO TIGERS!!!

+++

Előző élménybeszámóló-cikkeink voltak:

Az ezredik – Louisville

WBQC Regensburg élménybeszámoló 1. rész

WBQC Regensburg élménybeszámoló 2. rész

Baseball Eurocup 2008 – Regensburg

WK Honkbal 2005 – Rotterdam

ÓBF on tour 2004 – athéni olimpia

5 hozzászólás ehhez “Vad Tigrisek markában az Ikrek

  1. derecskei

    Egy nagyon korrekt, összeszedett beszámoló, gratulálok a szerzőjének. A Red Sox kiesésével a rájátszásban már a Tigersnek drukkoltam, kezdő rajongóként őket láttam szimpatikusnak. Végül be is jött, kár, hogy nem sikerült a végére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.